Spring til indhold
Hjem » Hjernemad – 9 fødevarer som øger din hjernes ydevne

Hjernemad – 9 fødevarer som øger din hjernes ydevne

  • af
Hjernemad

Hvis din hjerne skal præstere, er det langt fra ligegyldigt, hvad du spiser. Spiser du den rigtige mad, kan du optimere din hjerne, så den kan yde endnu mere end normalt. I denne artikel fortæller vi dig, hvilke fødevarer booster din hjerne.  

Du har sikkert allerede haft flere tidspunkter i dit liv, hvor du har skulle præstere. Hvis du skal til eksamen, en vigtig jobsamtale eller måske mødes med svigerfar for første gang, er det vigtigt, at din hjerne leverer sit absolut bedste. 

Du kan naturligvis sørge for at forberede dig hjemmefra ved at læse pensum igennem, researche virksomheden eller lære at spille golf, så du kan imponere sviger, men det er faktisk ikke de eneste forberedelser, du kan gøre dig, hvis du vil sikre dig selv et perfekt resultat.

Den mad, du spiser inden din vigtige præstation, kan have indflydelse på, om du præsterer eller ej. I denne artikel vil vi gennemgå en række af de madvarer, som er forbundet med bedre mentale præstationer.

For at din hjerne kan fungere optimalt, skal den blandt andet bruge kulhydrat, essentielle fedtsyrer, B-vitaminer og zink. Får du tilstrækkeligt af disse elementer, kan du forvente bedre koncentration, humør og hukommelse – alt sammen vigtige egenskaber, hvis du skal præstere mentalt.

Broccoli forbedrer din hjerneaktivitet

Broccoli kaldes af nogle for en såkaldt ‘superfood’ fordi grøntsagen er propfyldt med gode og sunde elementer. Takket være vitaminindholdet i broccoli, kan grøntsagen forbedre din hjerneaktivitet ved at give dig et skud sunde antioxidanter, ligesom en stor mundfuld også beskytter dig mod cellestress.

Den langsigtede virkning ved et regelmæssigt indtag af broccoli er nedsat risiko for demens og andre hukommelsesproblemer. 

Broccoliens indhold af stoffet cholin sørger for at beskytte membranerne i din hjerne samtidig med at det forbedrer hjernens præstationsevne.

Nødder er gode for hjernen

Nødder er geniale, for de indeholder mange af de næringsstoffer, som hjernen har brug for, for at kunne præstere. Nødder har også den fordel, at de kan indtages som en lille snack mellem måltider, hvorfor de er nemme at have med i tasken, så du kan tygge på dem, inden du skal i ilden og levere varen. 

Der findes dog et utal af nødder, og effekten af disse kan variere. Nedenfor kan du læse mere om en række af de nødder, som har størst gavnlig effekt på hjernen.

Valnødder

Valnødden ligner lidt en hjerne, hvilket er en meget god indikator for dens effekt. Valnødden er nemlig rig på omega-3 fedtsyrer, som har en yderst gavnlig virkning på både hjernen og kroppen. Derudover indeholder nødden store mængder af både vitamin B og E, som er med til at holde hjernen i balance.

Mandler

Mandlen er ikke kun perfekt til at lave marcipan, for det er også en ganske fornuftig spise, hvis din hjerne skal optimeres forud for en vigtig præstation. Mandler har blandt andet et højt indhold af magnesium, som har en positiv virkning på nervesystemet, ligesom man mener, at stoffet også forbedrer indlæringsevnen samt hukommelsen. 

Hasselnødder

Hasselnødden kender du måske bedst fra Nutella – i den form har den dog desværre ikke nødvendigvis en positiv effekt på din hjerne – men den lille runde nød kan sagtens spises som en lækker lille, sund snack. Hasselnødder er fyldt med E-vitamin, som beskytter hjernen ved at modvirke oxidering af hjernens fedstoffer. I praksis betyder det, at risikoen for hukommelsestab og anden kognitiv degeneration nedsættes.

Tomater beskytter og forbedrer din hjerne

Når det kommer til kognitivt fremmende madvarer, er der ingen vej udenom tomaten, som ikke blot smager herligt, men som også er genial, hvis du vil forbedre dine mentale præstationer. 

Antioxidanter i tomater stopper celleskader i hjernen, og stoffet lycopen, som også er til stede i tomater, hjælper dine celler med at gendannes.

Tomater menes at forbedre din hukommelse og din evne til at løse problemer i hverdagen.

Spinat giver din hjerne superkræfter

I Skipper Skræk-tegnefilmen får hovedpersonen af samme navn superstyrke, når han indtager spinat. Selvom du ikke kan forvente, at du pludselig bliver i stand til at løfte en bil, fordi du har fået stuvet spinat til aftensmad, kan du faktisk alligevel forvente en form for superkræfter. 

Spinat er en decideret genial grøntsag, som besidder et utal af sunde egenskaber. De små salatblade kan blandt andet styrke hjernens elektriske ledningsevne. Hjernen fungerer ved at sende elektriske impulser, så jo lettere disse kan passere rundt, des bedre vil din hjerne fungere.

Det store indhold af kalium i spinat sørger for, at din hukommelse forbedres og indholdet af både folinsyre, E-vitamin og magnesium er perfekt til at øge hjernens formåen.

Bananer hjælper med koncentrationen

Bananer er fyldt med energi, hvilket i sig selv er ganske godt, hvis du snart skal præstere. Derudover er bananen spækket med vitaminer, mineraler og naturfibre, som hjælper med at optimere din hukommelse, samt at beskytte dine celler i hjernen.

Bananer indeholder B- og C-vitamin, som stimulerer hjernens produktion af serotonin og dopamin. Disse to signalstoffer bidrager til, at du føler dig godt tilpas og får lettere ved at koncentrere dig – to egenskaber, som er ganske nyttige forud for en vigtig mental præstation.

Æg er fyldt med alt det gode

Forud for en vigtig mental præstation er det ganske fornuftigt at spise æg. Uanset om du foretrækker spejlæg, scrambled eggs, blød- eller hårdkogte æg eller omelet, er ægget helt genialt til at booste din mentale formåen. 

Først og fremmest er der masser af protein i æg, hvilket giver en god mæthedsfornemmelse, et mere stabilt blodsukker, samt en øget produktion af dopamin.

Derudover finder du B-vitaminet cholin i æg, som hjælper din hjerne med at overføre informationer. I praksis betyder det bedre koncentrationsevne, hukommelse og ydeevne. 

Æg kombineret med sunde grøntsager som fx spinat og tomater, er en helt genial morgenmad, hvis du skal præstere senere på dagen.

Bær øger blodgennemstrømningen i hjernen

Stort set alle former for bær er gode din hjerne, men især blåbær, gojibær, multebær, brombær og hindbær bør indtages, hvis du gerne vil give dig selv et mentalt boost. De små bær har nemlig en stor indvirkning på din hjernes sundhed.

Førnævnte bær er fyldt med flavonoider og antioxidanter, som øger blodgennemstrømningen i hjernen, hvilket gavner både hukommelsen og indlæringsevnen.

Bælgfrugter stabiliserer din mentale tilstand

Et stabilt blodsukker er vigtigt, hvis du gerne vil undgå hormonelle udsving, som kan påvirke din præstation og dit humør negativt. 

For at stabilisere dit blodsukker, kan du med fordel sørge for at spise bælgfrugter såsom ærter, kikærter, bønner og linser. Kulhydraterne i disse er nemlig komplekse og langsomme, hvilket sørger for at holde blodsukkeret på samme niveau dagen igennem.

Mørk chokolade giver en sund hjerne

Der er godt nyt til alle chokolade-elskere, for kakao i chokolade kan være rigtig godt, hvis man vil forbedre sine mentale præstationer.

Chokolade og kakao indeholder nemlig flavonoider, en særlig type antioxidant som øger blodgennemstrømningen i krop og hjerne. Resultatet er mere næring og ilt til hjernen, hvilket gør den i stand til at yde mere.

Det nytter dog ikke noget at kværne en plade Marabou eller Ritter Sport inden eksamen eller jobsamtalen, for kakaoindholdet i chokoladen skal være minimum 70%, hvis det skal have en effekt.