Spring til indhold
Hjem » Dyrkning af tomater – sådan gør du

Dyrkning af tomater – sådan gør du

  • af

Hjemmedyrkede tomater smager bedre end dem, du køber i supermarkedet. Punktum! Det kan simpelthen ikke være til diskussion, og hvis du er uenig, har du næppe smagt hjemmedyrkede tomater før.

Men hvordan gør man så, hvis man skal have egne lækre tomater i haven, som man kan plukke og nyde efter behov? Det finder du svaret på i denne guide, hvor vi hjælper dig i gang med dyrkningen.

Start med at vælge den rette tomatsort

Det er ikke underordnet, hvilken type tomat du vælger at dyrke. Nogle tomatsorter egner sig eksempelvis bedst til dyrkning i drivhus, imens andre er velegnede til friland. 

Derudover bør du beslutte, om du vil have store og saftige blommetomater, små lækre cherrytomater eller en af de mange andre typer. 

At vælge den rette tomatsort handler i højgrad om dine egne samgspræferencer, men det kan alligevel være en fordel at tale med fagpersonale i det lokale plantecenter, hvis du er i tvivl, hvad du skal vælge. 

Sådan planter du tomaterne

Det er relativt simpelt at plante/så tomater, så det kræver ikke nødvendigvis et sæt grønne fingre for at få succes. 

Man kan vælge at købe tomatplanter som allerede er spirrede – disse skal blot graves ned i en plantesæk med velgnet jord.

Alternativt kan du starte helt fra bunden og så tomatfrø i en urtepotte. De små tomatfrø har brug for meget varme for at kunne vokse, så i starten bør du lade dem blive indenfor, indtil de er blevet større og mere modstandsdygtige og derfor er klar til drivhus eller haven. 

Tomaterne kan du så allerede i marts, men det anbefales at vente til april. 

De færdige planter, som allerede er spirret og vokset, kan plantes helt frem til begyndelsen af juni.

Tomater kræver lidt kærlighed

Som nævnt tidligere, er det på ingen måde svært at få en solid høst af tomater i hus, men selvom det ikke er teknisk kompliceret, kræver det stadig en smule af dig. 

Når tomaterne er plantet, skal de løbende have vand og gødning, så de har noget at vokse af. Du kan med fordel sørge for at vande tomaterne dagligt, men gødningen kan du give lidt efter behov. Du vil ofte kunne se på tomatplanterne, om de mangler gødning, da de vil blive kedelige at se på. 

Tomaterne kan høste fra juli

Som tommelfingerregel kan du forvente at høste de første tomater i juli, hvorefter planten løbende vil producere lækre og velsmagende tomater, som du kan plukke efter behov. 

Det kræver ingen særlig teknik at høste tomater, for du hiver dem blot af stilken. Du kan enten plukke tomaterne enkeltvis eller som klaser.